Εάν μόλις αγόρασες την πρώτη σου DSLR και θέλεις να μάθεις τα βασικά ή αναζητάς απλούς τρόπους για να βελτιώσεις τις υπάρχουσες δεξιότητές σου στη φωτογραφία, οι παρακάτω συμβουλές θα σε βοηθήσουν να δημιουργήσεις μια ισχυρή βάση!
Φυσικά, η φωτογραφία είναι μια τέχνη που συνεχώς εξελίσσεται, ποτέ δεν έχεις μάθει αρκετά. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να εξασκείσαι συχνά, να κάνεις λάθη και να είσαι ανοιχτός στο να μάθεις από τους άλλους, είτε είσαι πιο έμπειρος φωτογράφος είτε νεοεισερχόμενος στην τέχνη.
Tip 1: Μάθε να κρατάς σωστά την κάμερά σου
Αυτό μπορεί να ακούγεται προφανές, αλλά πολλοί νέοι φωτογράφοι δεν κρατούν σωστά την κάμερά τους, γεγονός που προκαλεί κούνημα της κάμερας και θολές εικόνες. Τα τρίποδα είναι φυσικά ο καλύτερος τρόπος για να αποτρέψεις το κούνημα της κάμερας, αλλά επειδή δεν θα χρησιμοποιείς τρίποδο εκτός εάν φωτογραφίζεις σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, είναι σημαντικό να κρατάς σωστά την κάμερά σου για να αποφύγεις περιττές κινήσεις.
Κάποια στιγμή θα έχεις το δικό σου τρόπο να κρατάς την κάμερα, μέχρι τότε όμως θα πρέπει πάντα να την κρατάς και με τα δύο χέρια. Πιάσε τη δεξιά πλευρά της κάμερας με το δεξί σου χέρι και τοποθέτησε το αριστερό σου χέρι κάτω από το φακό για να στηρίξεις το βάρος της κάμερας. Όσο πιο κοντά κρατάς την κάμερα στο σώμα σου, τόσο πιο ακίνητη θα μπορείς να την κρατήσεις. Εάν χρειάζεσαι επιπλέον σταθερότητα, μπορείς να ακουμπήσεις σε έναν τοίχο ή να γονατίσεις.
Tip 2: Λήψεις σε μορφή RAW
Το RAW είναι μια μορφή αρχείου όπως jpeg, αλλά σε αντίθεση με το jpeg, καταγράφει όλα τα δεδομένα εικόνας που καταγράφονται από τον αισθητήρα της κάμεράς σου αντί να τα συμπιέζει. Όταν φωτογραφίζεις σε RAW, όχι μόνο θα έχεις εικόνες υψηλότερης ποιότητας, αλλά θα έχεις επίσης πολύ μεγαλύτερο έλεγχο στην επεξεργασία μετά. Για παράδειγμα, θα μπορείς να διορθώσεις προβλήματα όπως η υπερβολική έκθεση ή υποέκθεση και να προσαρμόσεις πράγματα όπως η θερμοκρασία χρώματος, η ισορροπία λευκού και η αντίθεση.
Ένα μειονέκτημα της λήψης σε RAW είναι ότι τα αρχεία καταλαμβάνουν περισσότερο χώρο. Επιπλέον, οι φωτογραφίες RAW χρειάζονται πάντα κάποια επεξεργασία μετά, οπότε θα πρέπει να επενδύσεις σε πρόγραμμα επεξεργασίας φωτογραφιών.
Η λήψη σε RAW μπορεί να μεταμορφώσει την ποιότητα των φωτογραφιών σου, οπότε αν έχεις το χρόνο και χώρο, σίγουρα αξίζει τον κόπο.
Tip 3: Πειραματίσου με τις ρυθμίσεις
Πολλοί είναι αυτοί που αναρωτιούνται γιατί δεν βγάζουν ωραίες φωτογραφίες, παρόλο που ποτέ δεν έχουν ασχοληθεί με τις ρυθμίσεις της φωτογραφικής μηχανής τους. Πήγαινε στις ρυθμίσεις της κάμερας και δες όλες τις επιλογές. Θα διαπιστώσεις ότι μπορεί να γίνει ο καλύτερος βοηθός σου στη λήψη βίντεο και φωτογραφίας. Θόλωμα φόντου, επιλογή «Νύχτα» για βραδινές φωτογραφίες με χαμηλό φωτισμό, «Πανόραμα» για τη λήψη πανοραμικών φωτογραφιών και «Παρέλευση Χρόνου» στα βίντεο ή αλλιώς «time-lapse» που σημαίνει ότι τραβάς βίντεο και μετά το βλέπεις να «τρέχει» πιο γρήγορα. Για παράδειγμα, μέσα σε ένα λεπτό μπορείτε να δεις την κίνηση των σύννεφων στον ουρανό στο διάστημα μίας ημέρας.
Tip 4: Προσοχή με το φλας στην κάμερα
Εάν δεν είσαι προσεκτικός, η χρήση του ενσωματωμένου φλας της κάμεράς σου τη νύχτα ή σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού μπορεί να οδηγήσει σε κάποια δυσάρεστα αποτελέσματα, όπως κόκκινα μάτια και σκληρές σκιές. Σε γενικές γραμμές, είναι καλύτερο να αυξήσεις το ISO και να λάβεις πιο θορυβώδεις φωτογραφίες παρά να χρησιμοποιήσεις το φλας στην κάμερα και να διακινδυνεύσεις να καταστρέψεις εντελώς τη λήψη.
Μερικές φορές, ωστόσο, μπορεί απλά να μην υπάρχει αρκετό φως και αν δεν έχεις φωτισμό εκτός κάμερας, δεν θα έχεις άλλη επιλογή από το να χρησιμοποιήσεις το ενσωματωμένο φλας. Εάν βρεθείς σε αυτήν την κατάσταση και δεν θέλεις να χάσεις το πλάνο, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείς να κάνεις. Πρώτα απ ‘όλα, βρες τις ρυθμίσεις φλας στο μενού της κάμεράς και μείωσε τη φωτεινότητα όσο μπορείς. Δεύτερον, μπορείς να δοκιμάσεις να διαχέεις το φως από το φλας βάζοντας κάτι πάνω του.
Leave a reply