Όπως αναφέραμε στο προηγούμενο άρθρο, η φωτογραφία τοπίου είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα και ικανοποιητικά είδη φωτογραφίας και στοχεύει να μεταφέρει στον κόσμο την αίσθηση ομορφιάς που θα ένιωθε αν στεκόταν στο ίδιο μέρος με τον φωτογράφο.
Στο άρθρο αυτό, αναφέρουμε κάποιες επιπρόσθετες συμβουλές για να σας βοηθήσουμε να βελτιώσετε τις δεξιότητές σας στη φωτογραφία.
-
Ρυθμίστε σωστά την κάμερά σας
Ακολουθούν οι κύριες ρυθμίσεις κάμερας στη φωτογραφία τοπίου:
- Χειροκίνητη λειτουργία κάμερας:
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη χειροκίνητη λειτουργία κάμερας για να έχετε πλήρη έλεγχο και να ρυθμίσετε το διάφραγμα, την ταχύτητα κλείστρου και το ISO.
- Διάφραγμα γύρω από f/8 ή μεγαλύτερο:
Το υψηλό διάφραγμα διατηρεί ολόκληρο το τοπίο εστιασμένο χωρίς θολές λεπτομέρειες, ενώ η ισορροπία λευκού επιτρέπει στην κάμερα να καταγράφει ολόκληρο το φάσμα χρωμάτων. Θυμηθείτε, ένα ισορροπημένο περιβάλλον είναι σημαντικό όταν φωτογραφίζετε πολύχρωμα τοπία, όπως την ανατολή και το ηλιοβασίλεμα.
- Ταχύτητα κλείστρου:
Είναι εξίσου σημαντικό όταν τραβάτε κινούμενα τοπία όπως τρεχούμενο νερό ή εάν τραβάτε χωρίς να χρησιμοποιήσετε τρίποδο χρησιμοποιήστε υψηλή ταχύτητα κλείστρου (για παράδειγμα 1/100 ή περισσότερο) για να αποφύγετε το κούνημα της κάμερας και ως εκ τούτου τις θολές φωτογραφίες.
Όταν χρησιμοποιείτε ένα τρίποδο, για μια πραγματικά μοναδική λήψη, χρησιμοποιήστε μια μεγάλη ταχύτητα κλείστρου για να καταγράψετε κίνηση σε καταρράκτες, κύματα ή ακόμα και μονοπάτια αστεριών.
- Χαμηλό ISO:
Συνιστάται η χρήση χαμηλού επιπέδου ISO για την αποφυγή θορύβου στις φωτογραφίες σας, ωστόσο, εάν χρειάζεστε περισσότερο φως για να εξισορροπήσετε προσεκτικά την έκθεσή σας, αυξήστε προσεκτικά το ISO.
- Ισορροπία λευκού:
Χρησιμοποιήστε οτιδήποτε σας δίνει μια καλή προεπισκόπηση (συχνά μόνο Αυτόματη) ή ορίστε την σε “φως ημέρας”, “σκιά” ή “θολό”
- Αυτόματη εστίαση:
Η χρήση της επιλογής αυτόματης εστίασης θα μπορούσε να είναι αποδεκτή σε καλές συνθήκες, ωστόσο, εάν η αυτόματη εστίαση δεν σας δίνει ένα ευκρινές αποτέλεσμα, ρυθμίστε το φακό της φωτογραφικής μηχανής σας σε χειροκίνητη εστίαση. Και εστιάστε χειροκίνητα σε μεγέθυνση 100% σε ζωντανή προβολή, με τρίποδο.
- Κάντε ορατό το ιστόγραμμα:
Αφού ορίσετε το διάφραγμα και τις τιμές ISO, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ιστόγραμμα για να ελέγξετε αν η εικόνα σας είναι σωστά εκτεθειμένη ή όχι. Εάν το ιστόγραμμα μετατοπιστεί προς τα άκρα αριστερά, αυτό σημαίνει ότι η εικόνα θα είναι πολύ σκοτεινή (υποεκτεθειμένη). Αντίθετα, μια υπερέκθεση εικόνας θα έχει το ιστόγραμμα μετατοπισμένο προς τα δεξιά. Προσπαθήστε να κρατήσετε το ιστόγραμμα κεντραρισμένο.
-
Χρησιμοποιήστε τρίποδο και απομακρυσμένη απελευθέρωση κλείστρου
Για να αποφύγετε το κούνημα της φωτογραφικής μηχανής, πρέπει να χρησιμοποιήσετε τρίποδο και απομακρυσμένη απελευθέρωση κλείστρου, ειδικά όταν τραβάτε φωτογραφία μεγάλης ταχύτητας κλείστρου και αστροφωτογραφία.
Η χρήση τρίποδου θα σταθεροποιήσει την κάμερά σας και η χρήση ενός τηλεχειριστηρίου θα σάς επιτρέψει να μεγιστοποιήσετε την ευκρίνεια της εικόνας, διασφαλίζοντας ότι δεν θα προκληθεί κούνημα της κάμερας αγγίζοντας φυσικά το κουμπί κλείστρου.
-
Τραβήξτε φωτογραφίες σε μορφή RAW για αποτελεσματική επεξεργασία
Τραβήξτε φωτογραφίες σε μορφή εικόνας RAW, αντί για μορφή JPEG, για να διατηρήσετε όλες τις πληροφορίες της εικόνας και να σας βοηθήσει να τραβήξετε εικόνες υψηλότερης ποιότητας. Διαφορετικά, η λήψη σε μορφή εικόνας JPEG θα συμπιέσει τα αρχεία, με αποτέλεσμα λιγότερα δεδομένα εικόνας.
Επιλέγοντας RAW ως μία από τις ρυθμίσεις κάμερας, θα μπορείτε να επεξεργαστείτε τις φωτογραφίες σας χρησιμοποιώντας λογισμικό επεξεργασίας για να εφαρμόσετε ορισμένες βελτιώσεις χρώματος, σωστή ισορροπία λευκού και άλλες απαραίτητες ψηφιακές προσαρμογές μέχρι να έχετε τα επιθυμητά αποτελέσματα.